January 12, 2010

Hiburan itu Indah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Dunia diburan merupakan satu yang amat indah. Ini pendapat karyawan hiburan mahupun para pencinta seni hiburan di dunia ini. Hiburan merupakan sesuatu yang melalaikan malah menjijikkan. Ini pula pendapat bagi orang yang tegas dalam pendirian terhadap isi hiburan yang rata-rata dikatakan melalaikan manusia. Hiburan ini perlu kawalan. Berhiburlah selagi kita tidak lupa dan lalai kepada Allah SWT. Ini pula pendapat dari seorang sahabat yang saya kenal.

Jadi, di antara ketiga-tiga penyataan di atas, rata-rata ramai pelajar UTP keliru, hiburan yang bagaimanakah yang dibenarkan di dalam Islam? Mari kita sama-sama perhatikan hadis Nabi Muhammad SAW di bawah :
“Daripada Aisyah r.a., pada suatu hari dalam acara perkahwinan, Aisyah menghantar seorang wanita untuk bersanding dengan lelaki kaum Ansar. Rasulullah bersabda, “Apakah kamu tidak ada muzik?” Kerana orang Ansar sangat mengkagumi muzik” (Riwayat Bukhari)

Setiap manusia memiliki adat dan tradisi masing-masing dalam menggambarkan kegembiraan. Tetapi tidak semua tradisi itu diakui oleh syara’ kerana wujudnya unsur-unsur yang bertentangan dengan Al-Quran dan As-Sunnah seperti wujudnya unsur syirik dan melalaikan.

Islam, sebagaimana yang kita ketahui merupakan agama fitrah yang tidak menghalang sesuatu yang dipersetujui dan tetap menjaga kelestariannya. Akan tetapi tradisi harus dihapuskan apabila bertentangan dengan ajaran Islam. Walaupun matlamatnya halal, ianya tidak menghalalkan cara yang haram untuk mencapai matlamat tersebut.

Rasulullah SAW diutuskan di kalangan bangsa Arab yang penuh dengan adat dan tradisi nenek moyang mereka. Banyak sekali adat dan tradisi yang tetap diakui Nabi, seperti keberanian mereka dan memuliakan tetamu, membantu orang teraniaya dan lain-lain. Dalam menghapus tradisi yang tidak baik yang telah melekat dalam jiwa mereka, Rasulullah melakukannya dengan hikmah dan nasihat yang baik. Rasulullah juga memberi petunjuk kepada adab Islami yang tidak akan membuat mereka rugi dan terhina, bahkan mendapat manfaat dan keuntungan yang besar.

Atas dasar itulah, kita harus menilai kembali setiap perkara yang kita lakukan di muka bumi ini dengan imbangan Iman dan Islam. Kebelakangan ini, kita menyaksikan lambakan ‘event’ di bumi UTP ini. Pelbagai persatuan dan kelab berusaha mengadakan ‘event’ yang terbaik dengan bertujuan untuk mencungkil bakat mahasiswa di samping menjadi medium untuk mahasiswa aktif di bidang bukan akademik. Di pihak Rakan Masjid, kami melihat perkembangan ini merupakan satu budaya yang sihat untuk membuktikan mahasiswa UTP sudah mula merealisasikan misi UTP yang mahu melahirkan graduan yang serba boleh. Namun, pihak kami melahirkan kebimbangan terhadap penganjuran aktiviti berbentuk hiburan yang dalam skala makro sejak akhir-akhir ini. Persoalannya, adakah semua ‘event’ hiburan ini bertepatan dengan kehendak Islam?
Kami di Rakan Masjid sama sekali tidak pernah menolak ‘event’ berbentuk hiburan ini selagi mana penganjurannya berlandaskan lunas-lunas Islam. Atas dasar itu, kami menyeru kepada seluruh mahasiswa UTP yang terlibat dalam menganjurkan ataupun menyertai ‘event-event’ hiburan ini menilai kembali status ‘halal’ ‘event’ tersebut.

Justeru, kami menyeru untuk kita sama-sama berpegang kepada ijtihad tokoh ulama antarabangsa yang terkemuka, Prof. Dr. Yusof Al-Qardhawi dalam memastikan ‘event’ yang dianjurkan selari dengan kehendak Islam. Antara ‘checklist’ yang perlu dipatuhi ialah :
1 ) Penyanyi – hendaklah menutup aurat dan bukan seorang wanita
2 ) Persembahan – terjaga dari segi akhlak dan perbuatan dan tiada penari wanita
3 ) Penonton – terpelihara daripada pencampuran antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram di samping menjaga akhlak dan perlakuan
4 ) Lagu atau Lirik – tidak menaikkan syahwat, tidak memuja manusia secara berlebihan

Sekali lagi kami menegaskan, di Pihak Rakan Masjid, kami sentiasa terbuka dan berlapang dada dalam penganjuran ‘event’ hiburan di UTP ini. Beradanya kami di UTP bukanlah untuk menghukum tetapi hanya sekadar ingin berkongsi apa yang kami tahu dengan kalian dan ingin sama-sama menyelamatkan diri kita dari azab Allah SWT. Jelasnya, pihak kami juga tidak ketinggalan dalam menganjurkan ‘event’ hiburan seperti Malam Inspirasi Seni. Seandainya ‘checklist’ yang telah digariskan tadi dipatuhi, tiada masalah di pihak kami untuk menyokong dan menghadiri mana-mana ‘event’ hiburan yang dianjurkan di UTP ini.

Sudah cukup banyak peringatan yang telah Allah berikan kepada kita; isu bencana yang meratap bumi, isu kematian, isu Palestin, agar kita sama-sama menginsafi dan sedar kembali bahawa matlamat hidup kita di dunia ini adalah untuk mencari keredhaan Allah SWT.

"Ya Allah, sesungguhnya aku bermohon kepadaMu kebaikan apa yang telah Engkau ciptakan terhadap kebaikan itu"

Jumaat
10 April 2009
12.14 tengahari

Muhammad Za’im bin Kamarrulzaman,
Timbalan Presiden Rakan Masjid Sesi 2008/2009,
Universiti Teknologi PETRONAS
zaim.zaman@rakanmasjid.com

No comments:

Post a Comment