October 12, 2010

Pemimpin bukan Islam iktiraf Al-Quran

GEORGETOWN, 11 Okt: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menggangap para huffaz merupakan harta yang tidak ternilai pada negara kerana memerlukan kepimpinan berketrampilan dan mempunyai cara hidup beragama yang tinggi.

Katanya, jika tidak mengamalkan cara hidup beragama yang tinggi beliau yakin negara boleh musnah ekoran krisis moral yang semakin mengancam negara.

"Para huffaz sama ada yang hadir pada hari ini atau yang ada di luar negara adalah harta yang tidak ternilai pada negara. Kepimpinan yang berakhlak mulia akan mengemudikan negara dengan baik," ujarnya ketika berucap sempena Majlis Pengiktirafan Al-Hafiz dan Ijtimak Huffaz Negeri Pulau Pinang di Dewan Sri Pinang, pagi tadi.

Oleh itu, sambung beliau sejak tiga tahun lepas Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperkenalkan sumbangan kepada golongan terbabit sebagai menghargai jasa mereka yang sanggup menghafal Al-Quran.

Kerajaan juga, ujarnya menyalurkan bantuan khusus kepada aktiviti keagamaan semata-mata memartabatkan Islam di negeri ini dan hasil program tersebut terhadap pertambahan 40 orang huffaz untuk tahun ini berbanding tahun lalu.

Ia juga, katanya selari dengan matlamat Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat yang mahu melahirkan 'satu keluarga satu hafiz'.

"Saya yakin hasil dari pengiktirafan itu menambahkan lagi para huffaz di negeri ini. Untuk tahun ini sahaja saya difahamkan 40 orang telah dilahirkan. Ini satu kebanggaan," tegasnya.

Selain memberikan pengiktirafan kepada para huffaz yang hadir kerajaan negeri juga memberikan sumbangan kepada Johan Program Imam Muda, Muhammad Asyraf Mohd Ridwan yang telah menaikkan imej Negeri Pulau Pinang serta boleh dijadikan motivasi kepada para huffaz di sini.

Beliau merupakan seorang huffaz lulusan Maahad Tahfiz Al Quran Pulau Pinang yang kini dikenali sebagai Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang (Kitab).

Turut hadir dalam majlis tersebut Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Datuk Seri Utama (Dr) Abdul Rahman Abas.

-SUMBER-


Sambil2 mengisi minda dengan masa yang terluang, terbaca keratan e-paper dari harakahdaily (bole rujuk kat atas)... Agak terkejut apabila pengiktirafan yang diberikan itu bukanlah dari pemimpin yang beragama Islam. Malah galakan juga turut diberikan kepada ahli2 keluarga yang ada supaya "1 keluarga, 1 tahfiz"...

Teringat kembali, ketika mana Rasulullah menghantar Jaafar bin Abdul Muttalib untuk bertemu dengan Raja Habsyah ketika mana Islam ditindas oleh kaum kafir Quraisy yang sentiasa dengki melihat perkembangan Islam. Walaupun Raja tersebut beragama Kristian, namun sikap toleransi dan keadilannya menjadikannya Raja yang disayangi oleh rakyatnya, hinggalah hidayah Allah masuk ke dalam hatinya.

Sungguh lembut hatinya dalam menerima hidayah Allah walaupun sejak kecil lagi diasuh di dalam keluarga yang beragama Kristian. Namun, kalau kita nak bandingkan dengan orang Islam zaman sekarang, walaupun dilahirkan di dalam keluarga yang beragama Islam, tapi nampaknya hatinya lebih keras daripada batu dalam menerima seruan Islam.

Mengapa perkara ini boleh terjadi, mungkin ini perkara yang boleh kita fikirkan bersama. Indahnya Islam kerana agama Illahi, namun manusia yang banyak mengingkari... Doakan supaya pemimpin yang minat kepada Islam dibuka hatinya untuk menerima hidayah Allah S.W.T."Sesungguhnya ugama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) Yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai ugama Islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan Yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki Yang ada Dalam kalangan mereka. dan (ingatlah), sesiapa Yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka Sesungguhnya Allah amat segera hitungan hisabNya." (Ali-Imran : 19)No comments:

Post a Comment